KOJU AKTIVNOST ODABRATI? AEROBIK, KRUŽNI TRENINZI SA REKVIZITIMA…?

Naravno sve ovisi o našim prioritetima i zašto se uopće želimo aktivirati, ali kako je velika većina u gymu iz zdravstvenog i estetskog razloga, krenimo tako. 

Ako je trening u svojoj biti aeroban, kondicijski, naši mišići ostaju bez kisika i bivaju nesposobni za kontrakciju. Riječ je o klasičnoj potrošnji i uz korigiranu prehranu, takav fitness put dovesti će do gubitka kilograma.

Međutim, moramo znati da naše tijelo mišiće ne treba ili barem mu mi našom aktivnošću nismo dokazali suprotno stoga će u tom procesu stradati i naša mišićna masa što će ponovo usporiti metabolizam i mogućnost potrošnje masnog tkiva. 

Tada mnogi pomisle da put do željene forme vodi kroz daljnje povećanje aktivnosti i restriktivniju prehranu pa se nađu u stanju tzv metabolic damagea i vrte se u krug polako gubeći motivaciju. 

Sve to rezultira narušenim hormonalnim balansom koji se najčešće prvo osjeti kroz pojačan stres, pad libida i općenito narušenu homeostazu.

Ovdje treba napomenuti i strukturu mišićnih vlakana, tzv “mišićni potpis” koji dijelom naslijedimo genetski ali u određenom postotku ga formiramo kroz život našim aktivnostima jer tijelo se uvijek adaptira i jedina je opcija preživljavanje.

Ako stalno trčimo bit ćemo bolji u tome , imat ćemo više tzv. kortizolskih vlakana i time manju sposobnost lučenja hormona kao i topljena masnih naslaga dok ako se baziramo na težinskom treningu stvari se kreću u suprotnom smjeru, više mišića = viši metabolizam = bolja inzulinska osjetljivost = kvalitetna homeostaza = gubitak masnih naslaga

Tu leži odgovor kako potaknuti naš metabolizam i ne gubiti vrijeme…

Treba promijeniti kut gledišta, mi ne smijemo trošiti nego graditi, novo stvoreni mišići će se pobrinuti za gubitak masnih naslaga i time za naše zdravlje i naposljetku izgled. 

Također moramo znati da masno tkivo ne gubimo lokalno, ne treniramo trbuh, noge i gluteus jer bi tu željeli stanjiti kožu, metabolizam dižemo na nivou čitavog tijela. 

Klasični pokreti koji involviraju najviše mišićnih skupina poput svih izvedbi mrtvog dizanja, čučnjeva, nabačaja, stajaćih potisaka, raznih veslanja, propadanja i sklekova osnova su svakog programa.  

Aktivirajmo se i redovno izađimo iz zone komfora kako bi tijelo uvijek iznova lučilo hormone…

Da bi se oporavili od ovakvog treninga prvi je preduvjet da se adekvatno hranimo, tada dolazi do crpljenja masnih resursa i mišići rastu te s vremenom imaju sve veće potrebe, da pojednostavimo morati ćete jesti više da bi izgledali bolje….

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS