NE POSTOJI NITI JEDNA TERAPIJA KOJA IZISKUJE MIROVANJE KADA JE U PITANJU LOKOMOTORNI SUSTAV…

PRIMJER

Na treningu sam imao curicu od 14 godina, inhibicija kvadricepsa, bolovi u koljenima. Liječnik je preporučio da se ne rade čučnjevi, da se ne penje po stepenicama…. Za jednu potpuno zdravu i sposobnu curu uglavnom preporuka je da ne živi…

Krenuli smo locirati problem, pokušaj čučnja, jednonožnog mrtvog dizanja naravno sve bez opterećenja… Pokušali aktivirati gluteus i zaključili da je cjelokupni stražnji lanac nepostojeći. Gipkost je solidna ali samo u specifičnim položajima, prepone su jako nategnute…Dakle kralježnica, krećemo u daljnju dijagnostiku. Hiperlordoza je tu i kada je specifično pozicioniramo dolazi do osjeta boli u predjelu L4-L5. Kompresija uzrokuje hipertonus na preponama, informaciju prenoseći na femoralni živac i medijalni vastus…Kao i većina njezine generacije slabo se hrani, mahom ne doručkuje i naravno ne vježba aktivira se težinski na bilo koji način. 

Ako je rješenje za jednu 14 godišnjakinju da ne radi ništa, pa što očekujemo da će se prepisati penzionerima osim nove šake tableta?!

PRIMJER

Puno sam puta pisao o problemima koje sam imao s kralježnicom u svojoj sportskoj karijeri i kako sam se nosio s njima. Moj posao danas uključuje jako puno stajanja i vrlo malo vremena za odmor , svaki trening u koji uđem nepripremljen i okončam ga bez istezanja u žurbi¨, uvlači me u rizik.

Posljednjih nekoliko tjedana imao sam radikalne bolove u lijevoj preponi, upaljen femoralni živac i kao posljedicu otekline na tom dijelu. Žarište problema su naravno moja bolesna leđa, hernije na lumbalnom dijelu. Kako nikako nisam mogao pauzirati od posla otišao sam na masažu, manipulaciju međutim bolje bi bilo jedan dan i sutrašnje cjelodnevno stajanje vratilo bi isti problem. Odluka je pala otkazao sam sedamdeset posto treninga naredni dan i krenuo napraviti pravi trening za noge, naravno oprezno, unilateralna rješenja jer je disbalans kod aktivacije očigledan. Dobro sam se prokrvio, odmorio, upalni proces je nestao kao rukom odnešen…. 

Logika je vrlo jednostavna, hipertonusi uzrokovani kralježnicom manifestiraju se u smanjenom mišićnom volumenu, kisik tu ne prolazi a otrovi se nakupljaju i ne odlaze…

Kako to popraviti bez ciljane aktivnosti? Gutanjem tableta i čekanjem?Bodysculpteri znaju bolje 😉

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS