Voda je ključ svega

Mišićna stanica bez vode nema svoj volumen stoga logički gledano kontrakcije prilikom vježbanja su slabije pa time i sami benefit od istog. Slabije kontrakcije znače manje laktata, manje hormona, manje regeneracije… Dakle narušena pretpostavka za održavanje ili povećanje mišićne mase a time i gubitak masnih naslaga… Između ostalog glavni nosioci vode u stanicu su ugljikohidrati ali i elektroliti te nedostatak istih uzrokuje gore navedene pojave. Također tu su i loš san i hormonalna nestabilnost uzrokovana njime.

Kako to detektiramo?

Na treningu nemamo jednak osjećaj u mišiću, smanjen je pump i vidljivi tonus, pada snaga, koža nam se nabire , stolica kasni, izgledamo si deblji a nema promjene na vagi. 

Tada je vrijeme za nadopune, ostavimo si dan bez treninga izbacimo masti i maksimalno podignemo unos ugljikohidrata, koncentriramo se na namirnice koje su odgovorne za staničnu tekućinu dakle kalij (krumpir, pokoja banana).

Ako se stanje ubrzo ponovi odradimo istu stvar ali ovoga puta ubacimo hranu po izboru, tzv junk day bogat natrijem i preostalim elektrolitima. Taj dan vodimo računa da hrana nije u cijelosti procesuirana jer kod osoba s klasičnim metaboličkim sindromima današnjice to znači veliko pomanjkanje energije kroz sljedećih nekoliko dana.

Hranite tijelo a ne mozak, hrana za tijelo dolazi iz kuhinje…

Naravno ova druga opcija ne može imati istu frekvenciju kao prva i ukoliko smo skroz naučili čitati signale organizma i ovo nam se stanje ponavlja- vrijeme je da dignemo i standardni jelovnik jer došlo je do evolucije, rastemo a novi mišići trebaju extra hrane kako bi se održali, radili i trošili masne naslage….

Mnogi me klijenti pitaju što s cheat obrocima, zar je taj jelovnik toliko strog?

Cheat je termin koji nema mjesta u Bodysculpt programu, jedino koga varamo smo mi unošenjem hrane koju ne možemo apsorbirati onemogućavamo naše metaboličke mogućnosti pa hrana koja nas oporavlja neće doći do naših mišića…

Treba znati da sve ono što se hranom zove ima ulogu u našem razvoju, samo je pitanje vremena kada i koliko ćemo je uključiti.

Nema gladovanja, samo postoje principi.

Vježbamo da bi uživali u hrani i obrnuto, gladovanje ostavimo drugima…

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS