ZAŠTO PROTEIN?…ZAŠTO ŽIVOTINJSKOG PORIJEKLA?

Od proteina smo napravljeni… Kosti, organi, arterije ,vene pa i kosa… Osim građevne uloge tu je uloga prinosnika kisika, masti , kolesterola i sintetizatora glavnih enzima iz naše krvi.

NEDOSTATAK PROTEINA U NAŠOJ PREHRANI uzrokuje gubitak mišićne mase što usporava metabolizam(bazalni) i oslabljuje vašu strukturu, općenito sposobnost da stojite uspravno. Skelet preuzima tu funkciju i tu je uzrok broj jedan epidemije problema za kralježnicom i općenito zglobnim sustavom danas.

KALCIJ je odgovoran za gradnju kostiju međutim zaboravlja da se dodani kalcij ne može ugraditi u kostima ako je unos proteina prenizak.  

Apsorpcija kalcija ovisi o vitaminu D kojeg prvenstveno nalazimo u životinjskom proteinu. Jednako tako apsorpcija minerala ovisi o mišićnoj tenziji na kosti. Upravo tu se otvara problem starijih ljudi koji zbog osjećaja sigurnosti prestaju dizati teško i gdje kronično nedostaje životinjski protein u prehrani. 

Zdravstvo njima prepisuje prehranu siromašnu proteinima, posebno životinjskog porijekla pošto se bavi njihovim preživljavanjem, a ne sposobnošću za život.

Brinu ih metaboliti koji su produkt takve prehrane, a ne savjetuju da bi kretanjem i posebno mišićnom aktivacijom ojačali svoju strukturu i skelet gdje bi protein poslužio oporavku i produženju života, a organizam bi se čistio prirodnim putevima naravno uz pravilno balansiran jelovnik.

Tu se prehrambena i farmaceutska industrija savršeno nadopunjavaju nauštrb našeg zdravlja. Oni ne žele da živimo, nego da vegetiramo što je dulje moguće uz njihovu pomoć puneći im džepove!

Uz vitamin D tu su i esencijalne masne kiseline (EFA) , željezo i vitamin B12 koje redom dobivamo iz hrane životinjskog porijekla. Možemo ih naći i u drugim izvorima međutim njihova mogućnost apsorpcije bitno je manja kao kod mesa i ribe.

ZAPAMTITE…KADA JE NEŠTO ESENCIJALNO ZNAČI DA JE DOBIVENO IZ HRANE…

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS