UBLAŽAVANJE SIMPTOMA NIJE LIJEČENJE…

LIJEČENJE JE OTKLANJANJE UZROKA…
TAMO GDJE SU ONI I NASTALI…
ALATIMA KOJE NE ZNAMO KORISTITI ILI SMO IH NEPRAVILNO KORISTILI…

Bez obzira da li je problem u ozljedi, kroničnim bolovima, simptomima ili patologiji djelovanje glede istoga determinirano je našom profesijom pa time i različitim kutem gledišta.
No, ono što ne možemo i ne smijemo raditi je dijeljenje savjeta iz struke i zona koje ne razumijemo.
Liječnici i terapeuti na problematiku gledaju kroz prizmu posljedica i simptoma. Što uključuje sredstva i pomagala koja umanjuju iste, poput medikamenata, proteza ili terapija, međutim ne bave se uzrocima i u pravilu zaziru od istih smatrajući da je dotična osoba sada manje sposobna i zbog te činjenice ne treba ništa raditi…
Bez obzira na to što nisu upućeni, smatraju svoju profesiju vrjednijom od one kineziologa pa ne prezaju od davanja savjeta na polju kretanja.
“Ne smijete podići ovo ili ono, izvoditi ovakve ili onakve pokrete…”
Jednako tako mnogi kineziolozi rade obratno što je jednako tako neispravno.
Slično je u odnosu nutricionista i svih onih koji se bave planiranjem jelovnika za razvoj sposobnosti poput nas u Bodysculpt programu…
Ono smo što radimo ili ne radimo rečenica je koja opisuje ljudski rod.

Ideja da nešto ne smijemo raditi jer smo ozlijeđeni ili na neki način manje sposobni logika je koja isključuje temeljnu ljudsku karakteristiku zbog koje smo evoluirali, a to sposobnost adaptacije…

Primjer prvi

Klijentica ima kronične probleme s leđima te je posljedica istih inhibicija stabilizatora kuka, kalcifikacija te bolna koljena.
Savjet je da ne hoda uzbrdo…
Nosi obuću s petom…
Vozi biciklu umjereno…

Intencija ovog savjeta je da se ista upire više petom što će rasteretiti prednji lanac no nije ideja u rasterećenju nego u ravnoteži.
Disbalans je u našem mozgu kao posljedica nepravilnog obrasca kretanja, za ispravljanje nužan je čist pokret ..
Nužan je otpor kako bi se adaptirali i aktivirali sve mišiće koji moraju sudjelovati u pokretu, a trenutno su neaktivni, u amneziji ili njenom slučaju inhibiciji.
Peta ili prsti svejedno je ..
Stopalo je neaktivno i samim time i trup, samo se, kompenziramo kočeći trapezom, erektorima i trapezima i sve to se manifestira kroz ozljede lokomotornog sustava.

Primjer drugi

Klijentica ima problem s kalcifikatima, analiza krvi ukazuje na nedostatak kalcija te se savjetuje dodatno unošenje istog.

Ugradnja kalcija u kosti ovisi o nama, tj. našem mozgu koji registrira mišićni tonus na kosti i samim time šalje hranu u mišićnu stanicu.
S hranom stiže voda, kisik, makro i mikro nutrijenti, kosti se hrane, a mišić je spreman za rad i hormonalnu produkciju.

Primjer treći

Klijentica je kupila jelovnik shodno analizi tijela i problematici, ne mršavi i energetski je nestabilna. Novi je savjet promjena namirnica prema testu intolerancije i daljnja redukcija kalorijskog unosa.
Pada energetski i hormonalno, štitnjača usporava rad, gubi menstrualni ciklus…

Trening stabilizacije i propriocepcije prije treninga sa šipkom, bez intervencije u kalorijskom unosu počinje gubitak na masi…
Kako je u pitanju trening jakosti jelovnik se planira razvojno te prati adaptaciju, štitnjača se stabilizirala kao i menstrualni ciklus.

Primjer četvrti

Klijent informatičar, manjak socijalizacije, život po uhodanoj kolotečini bez izlaska iz zone.
Metabolički sindrom, mentalna nestabilnost, libido…

Trening jakosti bez restrikcija u prehrani samo obaveza unošenja zadanog jelovnika ostatak prepušten osobnom izboru.
Normalizirana probava, upisuje dodatno trening boksa, planira si dane prvenstveno po osobnim potrebama…
Napreduje u poslu…
Planira obitelj…

Roni Kovačić

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS