UNILATERALNI ili BILATERALNI trening za početnike

Početnik ste i padaju prve odluke … Koja je vrsta treninga za vas najučinkovitija? Unilateralni ili bilateralni?

Za početak da pojasnimo pojmove…

Unilateralan pokret je onaj pokret koji izvodimo s jednim udom (nogom ili rukom), dok je bilateralan pokret onaj u kojem koristimo obje ruke ili noge.

ZAŠTO BODYSCULPT INZISTIRA NA BILATERALNOM TRENINGU KAO PRVOJ STEPENICI U TRENAŽNOM PROCESU ? (ZA VEĆINU NAŠIH KLIJENATA I JEDINOJ…)

Krenimo od osnovnih razlika…

Svaki standardizirani test jakosti ili samo natjecanje baziraju se na bilateralnim pokretima jednako tako je i sa snagom. Powerlifting, olimpijsko dizanje utega, sklekovi ili zgibovi…

Zašto?

Odgovor je vrlo jednostavan, držimo se s dvije ruke, aktiviramo više mišića i sposobni smo producirati veću silu.

Kada govorimo o performansama bilateralni trening ima bolji transfer na unilateralni nego obrnuto. Zašto?

Veći teret zahtjeva više vještine i adaptacije i samim time kreira veću promjenu.

Bilateralni trening možemo obaviti u kraćem vremenskom roku što je za mnoge danas itekako valjan razlog.

Idemo sada u praksu…

Neovisno koliko ste iskusan vježbač morate biti svjesni da svako od nas kroz kretanje kompenzira. Neke mišiće koristimo više, neke manje, a neke nikako. Sama ta činjenica nam govori sljedeće da pojedini pokret od osobe do osobe znači i naposljetku izgleda bitno drugačije.

Lošija motorička kontrola kod unilateralnih pokreta biva još izraženija i samim time takav pokret zbog svojih deficita negativno utječe na naš obrazac i dugoročno potencira ozljedu. Lošija aktivacija također znači i otežan put do našeg fitness cilja. Bilateralni pokret u startu znači više aktivnih mišića ali i živaca pa smo zbog same te činjenice stabilniji i sposobniji producirati silu te učiniti kvalitetniji pokret što govori u prilog tome da je mogućnost kompenzacija manja.

Bolja aktivacija znači zdravlje ali i zacrtan put do našeg fitness cilja.

Primjeri…

Dajte hipermobilnom ili hipotoničnom klijentu jednoručni uteg pa onda dvoručni, trenutačno će sve biti jasno da ne spominjemo neuropatske bolesti od MSa, Barrea ili polineuropatija s kojima imamo iskustvo rada.

Kada su aktivni svi ekstremiteti, imamo stabilnost što je primarni temelj za bilo kakav transfer…

KADA DODAJEMO UNILATERALNE POKRETE ?

Benefiti unilateralnih pokreta su veliki i sve gore napisano to ne umanjuje, međutim poanta priče je u balansu između ta dva pristupa.

Unilateralne pokrete uključujemo u trening kada već posjedujemo određenu jakost i iskustvo.

Moguće ih je koristiti na početku treninga kao predzamor angažirajući tako deficitarne skupine ili nakon glavnih bilateralnih vježbi.

Opet ključno je da iste moramo izvoditi s maksimalnom kontrolom dakle prilagodba mobilnosti, morfološkim karakteristikama i općenito našoj problematici.

Nemojte raditi vježbu jer je radi netko drugi i dobra je…

Razmislite o tome koja je njena uloga, što osjetite, a što ne…

Jedan običan bird-dog može biti odličan test za unilateralni trening! Ako tih par sekundi ne možete držati poziciju bez vidljivih deficita, držite se objeručke šipke…

-Roni Kovačić

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS