POPULARNI FITNESS JE PROIZVOD S GREŠKOM

Kada je riječ o najpopularnijim segmentima fitness zajednice na društvenim mrežama onda bi definitivno onda bi to svakako bile:

MRŠAVLJENJE ILI REDUKCIJA TJELESNE MASE…

trošenje #weightloss #fatburning #startchanging #cardio #hiit #kružnitrening #armydrill #funkcionalno #zdravaprehrana #burneri #čajevi #vaga5putadnevno #namirnicekojedebljaju #nesmijemovoono

GRADNJA, MASA, DEFINICIJA, GLUTEUS, PRSA, RUKE, LEĐA I NARAVNO TRBUH…

abs #shredded #cardio #hardcore #fitnesspal #gohardorgohome #staystrong #guzanastonačina #vježbezasjeveroistočnidioprsa #gigamegaultrasetovigaineri #sveaminovekiseline #spavanjesašejkerom #nečural

TRANSFORMACIJE NA SVAKOM KORAKU…

Pojedinci gube kilograme, centimetre oko struka bez ikakvog razvoja performansi kroz trenažni proces i to nazivamo transformacijom.

Laike najviše zanima duljina samog procesa i obim aktivnosti koji on zahtjeva, samo da odrade i odu kući, što “smiju” a što “ne smiju” jesti..
Nije tajna kako gubiti kilograme, odredimo kalorijski deficit uz povećanu aktivnost i ne posustajemo, ako nekim slučajem pojedemo više onda se potrudimo da potrošimo još više…
No zamka leži u ljudskoj karakteristici koja nam je omogućila da preživimo a to je adaptacija, između preživljavanja i trošenja masnoća za mozak nema dvoumljenja. Redukcija staje, preostaje nam jesti manje ili više trošiti i priča ide u nedogled..
Dobro ne baš u nedogled nego do našeg posustajanja u želji da “promijenimo” sebe ili kolapsa hormonalnog sustava i zdravlja uopće.

Radimo i radili smo s mnogim klijentima koji su na ovaj način reducirali tjelesnu masu i koliko god se oni i njihovi treneri dičili njihovim uspjehom mentalni stres koji im je proizveo ovakav pristup ostavio je duboki trag.
Naravno tu su i devastirane homeostaze, problemi sa štitnjačom, spolnim hormonima, uratima, kalcifikatima , protokom kisika uopće i cirkulacijom, motoričkom kontrolom i posljedično lokomotornim sustavom.
Pa su tako danas isti imaju fobiju od eventualnog preskakanja aktivnosti ili većeg unosa hrane u kratkom periodu bojeći se vraćanja težine…
Što je i logično…
Osim što nikada nisu naučili ništa o procesu on nikada nije stvorio temelj za zdravlje

ZAŠTO ?
ZATO JER SE NISU BAVILI GRADNJOM NEGO RAZGRADNJOM…
PRIMARNI CILJ JE RAZVOJ JAKOSTI KROZ TEŽINSKI TRENING KOJI AKTIVIRA NAJVIŠE MIŠIĆA, POSEBICE ONIH KOJI SUDJELUJU U KRETANJU…
UČITE SVOJE ZONE…
INTENZITET OPISUJE ENERGIJU KOJOM UZIMATE TERET, A NE PAUZE IZMEĐU SERIJA – TIJELO BEZ KISIKA NIJE SPOSOBNO ZA MAKSIMALNU AKTIVACIJU… TRENIRAMO MIŠIĆNU IZDRŽLJIVOST A NE JAKOST…

Dignite teško dva do tri puta tjedno, mozak vas pokušava stabilizirati kroz kretnju aktivirajući živčane receptore u tijelu kreirajući mrežu koju koristite za sve vaše aktivnosti…
Odjednom za svaku radnju trošite više ali ono što je najbitnije isto činite samo za svoje postojanje ako se kvalitetno oporavite hranom.
Što dulje se držite principa tijelo se na to adaptira i to postane vaša normala, niste se mijenjali nego stvorili naviku koja vas unapređuje u svakom životnom aspektu.
Pauza od treninga više ne znači trenutačno vraćanje tjelesne mase koliko god se trudili, dovoljno ne prošetati na godišnjem i nakon prva dva treninga stanje je isto onome prije odlaska.
Kontrola i mišići stvoreni kroz adaptaciju ne nestaju preko noći i troše za svoje postojanje.

Što se hrane tiče držite par osnovnih principa i ne zbrajajte kalorije i ne izlazite iz rutine koja vas mentalno opterećuje…
Doručkujte jaja, meso, ribu, koju krišku sira, orašaste plodove, neko manje škrobasto povrće, eventualno niskofruktozno voće s pozitivnim udjelom mikronutrijenata.
S takvim početkom dana neće biti pada u energiji jer će izostati inzulinski odaziv koju nakon noćnog posta prouzroči svaki ugljikohidratni unos.
Ne pretjerujte s brojem obroka, kada se oni baziraju na masti i proteinima apsorpcija traje dulji vremenski period, nema rupa u opskrbljivanju nutrijentima, proces regeneracije je stalan, a time i kontinuirani metabolički rast.

Ugljikohidrate planirajte u centralnom obroku bez obzira na termin treninga jer će tada imati najmanji utjecaj na ravnotežu energije, njihova uloga će u svakom slučaju biti ispunjena da li u post workout regeneraciji ili u samoj hidraciji stanice kao pripremi za trening.

Ovo nije način života, nego navike pomoću kojih vaš vaš život postaje bogatiji i ispunjeniji, lakše i više radite, imate energije i vremena za svoju obitelj i najdraže i naposljetku ono najvažnije zdraviji ste ….

-Roni Kovačić

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS