AKO STE VEĆ ALJKAVI KADA JE U PITANJU VAŠ ŽIVOT NEMATE PRAVO TO ČINITI SVOJOJ DJECI!

INZISTIRAJTE I EDUCIRAJTE…
AKO NE ZNATE, PITAJTE…

U našem vjerujem najčitanijem dnevnom listu na dvije strane objavljena je reportaža ili bolje rečeno upute kako bi se djeca trebala hraniti. Naime održano je predavanje u jednom našem većem gradu a predavači su bili nutricionistica jedne naše velike prehrambene firme i naša zvijezda posvuduša koja je po zanimanju pjevač ali eto jedan dan sudi na TV-u malim pjevačima, sutradan kuha pa pleše a najmanje sam pjeva ali njegova “slava “ ne jenjava.
Zašto je to tako ostavit ćemo za neku drugu priču, uglavnom nutricionistica je obavila predstavljanje proizvoda svoje firme i uz neizbježan epitet “zdravo” uz svaki proizvod, dakle pravi profesionalizam.
Pjevačko-plesačko-kuhačka zvijezda s nekoliko genijalnih savjeta između ostalog da voli okus fast fooda i voli ga jesti ali ne svaki dan jer to nije dobro i inače se hrani zdrav što god to značilo.
Ovo je otprilike štivo po kojem se danas Hrvati hrane , kada tisak prenese riječ “poznatih” to postaje trend jednako kao i plaćeni oglas neke dijetetske firme ili prehrambenog koncerna.

Podijelit ću s vama jedno vrlo teško iskustvo za koje se duboko nadam da će završiti pozitivno u nadi da će roditelji dobro razmisliti što i kako danas hrane svoju djecu i da će voditi računa o svojoj i njihovoj edukaciji na tom polju.

Krenuo sam raditi s jednim mladim dečkom, 15 godina ima, narastao je 20 tak cm u relativno kratkom periodu i naravno došlo je do degenerativnih promjena na kralježnici te je bilo krajnje vrijeme aktivirati se i nešto učiniti na tom polju.

Krenuli smo s modificiranim osnovnim pokretima, naglasak na kontrakciji i pravilnom disanju, rad na balansu. Nakon 2 mjeseca od jedinice iz tjelesnog došli smo do petice naime napravio je 20 sklekova u seriji .
Iako je očvrsnuo to se moglo pripisati njegovim hormonima jer s jelovnikom smo imali problema zbog ne razumijevanja roditelja za njegove potrebe pa su izostale bjelančevine u prehrani međutim dijelom i njegove nediscipline na tom polju.
Uslijedila je gripa, pa kratki oporavak pa viroza i pad u jakosti.
Opet 3 treninga i mi se vraćamo u ritam, jakost je ponovo na 75 posto….
Do kobnog treninga, sklek na 60 cm visine nekoliko komada i stop….
Što je s tobom?
Nemam snage , jedva hodam…
Vidim, brzo kući i hitno na pretrage jer ovakav pad je alarmantan..
Krvne pretrage ne pokazuju ništa, kroz komunikaciju pokušavam objasniti da to nije dovoljno međutim liječnica je zaključila da je slab, malo vitamina i doći će sebi, roditelji prihvate…
Nevjerojatna sugestija…
Stanje se pogoršava i ipak odlazi fizijatru nakon nekoliko dana te završava na bolničkom liječenju.
Neuropatija, sumnja na GuillainBarreov sindrom.

Dijete koje je raslo prebrzo nije se hranilo adekvatno, zatajio je cijeli sustav od odgoja do liječnika i sada može imati doživotne posljedice.
Iza njega su mjeseci oporavka…
Otac se javlja jer žele nastaviti suradnju…
Održali smo sastanak u kojem trenažni proces uvjetujem praćenje plana prehrane u cijelosti što gospodin nije mogao prihvatiti bez razgovora sa ženom.
Ispostavilo se da ona ima svoja uvjerenja koja su sina i dovela u ovo stanje međutim to nije dovoljno da ista mijenja ili modificira.
Tu naša priča staje…

Naša je fiziologija dijelom nasljedna a dijelom smo ono što radimo i tu negdje leži istina kada tražimo prehranu za nas.
Kako su se hranili naši preci…
Kako su živjeli…
Što mi ne činimo a trebali bi…
Svaka adaptacija treba vrijeme…
Ne možemo mijenjati sebe po želji i shodno trendovima…
Možemo ali će potrajati i bit će posljedica.
Ako je riječ o djeci, hormonalnom padu i ulasku u četrdesete ili trećoj dobi postoje neka pravila koja su za svih ista i tu eksperimentiranje nije poželjno jer…
Zna se što je energija a što građevna materija…
Ne postoji zdrava prehrana samo pravilna…

Bodysculpt training people for life since 2013.

Roni

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS