ODAKLE BI PRETILE OSOBE TREBALE KRENUTI S TRENINGOM

TEZE KOJE UVIJEK PRODAJU:
VJEŽBE OD KOJIH MRŠAVIMO…
HRANA KOJA DEBLJA…

Unazad nekoliko godina polako su iz gymova nestajali šuškavci za pojačano znojenje, pojasevi za mršavljenje i tajice koje tope.
Daleko je to bilo od edukacije međutim osjetio se nekakav progres.
I onda je došao Život na vagi…
Uslijedio je povratak na velika vrata svih vrsta skakutanja i mahanja, od marinaca do repliciranja obrazaca kretanja iz raznih sportova s minijaturnim utezima…
Sportova koji se prije svega baziraju na vještini…

Što točno dobijemo kada pretila osoba želi skočiti, udariti ili baciti nešto ?
Kako ona to čini ?

Jednostavno…
Inercijom, poput vala…
Međutim bez sposobnosti da se zaustavi…
Tu dolazimo do ključnog preduvjeta za aktivaciju i pokret a to je stabilnost.
Čovjek je provodnik električnih impulsa.

Zbog našeg načina života, kretanja ili bolje rečeno ne kretanja mijenja se naša tjelesna arhitektura pa time i sposobnost da provodimo impulse. Naš mozak sve je manje svjestan postojanja određenih mišića pa one za koje još uvijek zna napreže čitave dane u želji da nas stabilizira. Sve ovo utječe na naš način kretanja kreirajući bolove i ozljede međutim i na našu sposobnost apsorpcije hrana pa tako i hormonalnu produkciju.
Sve ovo kroji naš život…
Jer ono smo što radimo…
Ili ne radimo…

Kako su onda smršavili oni u Životu na vagi ?
Mršavljenje je danas postalo hvale vrijedan domet, kakav smo to svijet stvorili…
Vrlo jednostavno, poput bilo kojeg zamorca u nekom pod staklenim zvonom, sve je kontrolirano i logistički pokriveno.
Oni se samo moraju pojaviti, ako kamere nisu dovoljne za motivaciju tu su treneri ako i to nije bit će kakva uplata. Doktori i terapeuti čekaju, sponzorska prehrana i oprema, krug u kojem svi profitiraju.
Što kada izađu iz tog lanca ?
Kada nisi pod lupom prepušten si sam sebi od života do treninga saznaješ koliko si zbilja naučio, što je bila motivacija a što inspiracija.
Svaki program mora počivati na održivosti, ideja da ćete trenirati svakoga dana i jesti pet puta dnevno znači da je fitness vaš život a ne karika za unapređenje istog.
Ili još direktnije…
Mršavljenje je vaš život…
Što sam jeo-la i zašto…
Jeli to potrošeno…
I tako sve u krug…
Gdje je tu smisao ?

Idemo od osnova…

METABOLIZAM JE LAIČKI REČENO SPOSOBNOST VAŠEG TIJELA DA APSORBIRA HRANU…

Matematički je vezan uz količinu vaših mišića jer u njima se nalaze inzulinski receptori koji potiču gušteraču na rad kada hrana dođe u tijelo.
Opet te iste mišiće kreiramo kroz kontinuiranu adaptaciju i oporavak od iste dakle težinski trening i razvoj jakosti kroz vrijeme.
No ipak moramo znati da svi mišići ne troše jednako i da je na duge staze iznimno bitno od čega se sastoji vaš trenažni program ako ciljate na podizanje metaboličkog potencijala.
Da bi shvatili zašto je to tako morali bi razlikovati termine funkcionalne i strukturalne hipertrofije.
Ako trenirate jakost kroz bazne vježbe 3 do recimo 5 ponavljanja radite na funkcionalnoj hipertrofiji. Vaša muskulatura neće značajno povećati svoj volumen ali je metabolički vrjednija jer nju sustavno koristite u svim ostalim aktivnostima koje radite pa bi u kombinaciji s nekom kardio aktivnošću to bio najbolji recept za zdravlje i kvalitetno življenje.
Strukturalna hipertrofija je ona vanjska, vizualna s kojom smo svi opsjednuti a u pravilu ne služi puno više od toga. Samim time što ne pridonosi kretanju govori o tome koliko je metabolički bitna. Trening za nju je vrlo jasan, veći broj ponavljanja, izolacije, kraće pauze gdje je stalni naglasak na tenziji kako se sve ne bi pretvorilo u trening za mišićnu izdržljivost.

Tu dolazimo do trenutka gdje je vrlo lako za shvatiti zašto Bodysculpt preferira bazne vježbe u svom programu i zašto su one toliko učinkovite.
Kada zadovoljite tehniku i uteg ostavite u težištu, prilagodite amplitude ostalo odradi mozak i vi ste na putu ka svom fitness cilju.
Rekreativac pa čak i onaj iskusniji kroz izolacije često kompenzira pa pokrete izvodi pomičući teret od točke A do točke B bez kreiranja tenzije koristeći se elastičnošću i tetivno zglobnim sustavom.
Sada je jasno da ako je funkcija prioritet rezultat se desi s dva do tri treninga tjedno dok ćete za vizualnu hipertrofiju i rast mišićnog volumena u gym odlaziti puno češće što znači promjena na ljestvici životnih prioriteta.

Kada smo razjasnili ove pojmove puno nam je jasnije kako neki naši klijenti konzumiraju velike kalorijske unose uz promjenu tjelesne kompozicije ali bez promjene volumena s par treninga tjedno dok rekreativci u pravilu za isti unos moraju češće u gym inače slijedi usporavanje i nakupljanje masnih naslaga…
U sportu je to lako vidljivo npr kod dizača utega koji konzumiraju velike kalorijske unose dok volumenski ogromni bodybuilderi u potrazi za formom ulaze u restrikcije uz pomoć egzogenih hormona.

Vratimo se na početak…
Pretila osoba, velikog volumene narušene tjelesne arhitekture nužno treba teret kako bi kroz pokret bila stabilna. Izbor pokreta, amplitude, intenzitet i duljina same aktivacije krucijalne su stavke u planiranju i treba ih odrediti trener s iskustvom na ovom polju. Kada govorimo o teretu to nisu bučice od nekoliko kg jer one vas neće stabilizirati kroz pokret fizika je tu nemilosrdna…
Zamislite pun autobus i nigdje ručki…
Naglo kočenje…
Kako se zaustaviti…
Jedan od onih trenutaka kada poželite da vam netko stavi nešto teško u ruke ili na leđa da vas stabilizira.
Opet poveznica života i treninga jakosti…
Samo adaptacija na teško nas mijenja i čini stabilnim 💪

Bodysculpt training people for life since 2013

Roni

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS